Historia piekarni

Piekarnia-Cukiernia Biskupin jest spółką rodzinną działającą na wrocławskim rynku od 1991 roku. Założycielami i współwaścicielami zakładu są Witold Machalski, Waldemar i Marta Tomscy oraz Dariusz i Alicja Machalscy.

historia_obraz01

Firma kontynuuje tradycje piekarskie rodzin Machalskich i Tomskich. Michalina i Henryk Machalscy, dziadkowie obecnych współwłaścicieli, prowadzili przed II wojną światową piekarnię w Brzuchowicach koło Lwowa, a Władysław Tomski, ojciec jednego z współwłaścicieli, prowadził przez wiele lat piekarnię w Gryfowie Śląskim.

 

historia_obraz02Pierwotna siedziba firmy znajdowała się w przedwojennej kamienicy przy ul. Olszewskiego 77 na wrocławskim Biskupinie (dawniej Wilhelmshavener Strasse 77, Breslau-Bischofswalde), gdzie już przed wojną działał znany zakład piekarsko cukierniczy kierowany przez Marthę i Emila Rudolph.Po wojnie w lokalu tym przez cały czas była piekarnia (do końca lat 70-siątych), a przez następne lata sklep firmowy piekarni „Mamut”.

 

 

historia_obraz03W 1991 roku lokal został wystawiony na przetarg, który wygrali obecni właściciele. Po przeprowadzeniu gruntownego remontu i modernizacji 22 lipca 1991 roku w lokalu przy ul. Olszewskiego 77 ponownie ruszyła produkcja piekarska. Początkowo produkowano głównie pieczywo i wyroby półcukiernicze, a od 1995 roku rozszerzono asortyment o wyroby cukiernicze. Właściciele chcąc sprostać wymogom nowych przepisów sanitarnych i zastosować najnowsze technologie wypieku, wybudowali w 2004 roku nowy zakład w Łanach pod Wrocławiem przy ul. Złotej 2. Tam została przeniesiona produkcja piekarska i biura, a zakład na Biskupinie został przystosowany do specjalistycznej produkcji cukierniczej i piekarskiej.

 

Powrót